info

DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA, cjelovečernji igrani film

Stanko (30) treba da ubije čovjeka, po prvi put. Istog dana, njegov mlađi brat Vojo (16) treba da vodi ljubav, po prvi put. Putevi dva brata će se istog dana ukrstiti nekoliko puta, na neobičan način; ono što se u startu čini lakim/teškim – pokazaže svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan.

Ukoliko želite da pristupite Facebook grupi (FB GROUP) našeg filma, to možete uraditi ODVJE 
Ukoliko želite da pristupite Facebook stranici (FB PAGE) našeg filma, to možete uraditi ODVJE 

Uloge tumače

Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana sofrenović, Emir Hadžihafisbegović, Branka Stanić, Filip Djuretić, Andjela Mićanović, Nebojša Glogovac, Branimir Popović, Julija Milačić, Zoran Dragićević, Mišo Obradović, Fatmir Spahiu, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Ivo Vukčević, Petar Burić, Qëndrim Kqiku, specijalni gosti: Damir Urban i Nenad Kneževic Knez

Galileo production Montenegro i Ministarstvo kulture Crne Gore,
u koprodukciji sa: Artikulacija doo, Javni servis RTVCG, OR Production, Embrio production, Montenegro SAT,
uz podršku: Arkadena studio, COK, Cinnamon production, Ivan The Terrible vodka, Progressive films,
predstavljaju film Nikole Vukčevića:

DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA

po motivima drame INSTANT – Đorđa Milosavljevića,
scenario: Milica Piletić, Nikola Vukčević

Produkcija: Nikola Vukčević, Ivan Djurović, Rade Vojvodić, Nina Redžepagić, Dario Domitrović, Ratko Jovanović, direktor filma Ivan Đurović, scenografija Stanislav Nikičević, kostim Jelena Djukanović, šminka/maska Nataša Sevčnikar, kompozitor Vladimir Moritz, zvuk Igor Vujović, Dušan Maksimovski, Dario Domitrović, direktor fotografije Dimitrije Joković, montaža Srdjan Stanojević, reditelj Nikola Vukčević


AUTORSKA IZJAVA: Nikola Vukčević, reditelj

Tokom posljednjih 20 godina – na Balkanu se konstantno događa dešavanje istorije: ratovi, pučevi, štrajkovi, nasilne smjene vlasti, osiguranje egzistencije, obrnut sistem vrijednosti. U sijenci tih događaja – dosta marginalizovano, protiču lične istorije mladih ljudi: prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrijevanje, sadržaj njihovih emocija, prve i prave ljubavi, koje su uskraćene za suštniski i potpuni doživljaj vrijednosti, usljed života u ovim okolnostima. Ovaj film se bavi upravo mladim ljudima čija lična/intimna istorija – nema alternativu, a čija nadanja i želje su jače od okolnosti koje ih razdvajaju.

Ova priča se bavi porodicom i onim što od nje nastaje u vremenu rastakanja. Porodicom, koja ostavši bez oca, kao stuba familije – dobija majku – koja će biti prinuđena da se stoički nosi sa krupnim odlukama, koje neće biti ni malo lake: da vaspita sinove u vremenu kada oni trebaju oca, da – birajući između toga da joj sin počini zločin ili bude prijavljen policiji – izabere ono što joj se čini kao manje zlo, i da se time suprotstavi sinu (koji će je doživjeti za izdajicu). Ovaj se film bavi i majkom – koja 15 godina nije vidjela svog sina, koga voli više od svega, ali manje od toga da on postane loš čovjek.

Ova priča, takođe, bavi se pitanjima vrijednosti i  zadovoljenjem nagona i potreba – kroz koje će protagonisti ovog segmenta priče – sazrenuti mnogo više nego su imali u planu: mladom Voju će vodič biti njegov stariji brat (Stanko), Danici njena najbolja drugarica (Žaklina), a Stanko ce preispitati svoju želju za osvetom. Njihovo noćno lutanje kroz svijet margine, otkriće im mnogo više od onog što su želeli da saznaju, kao – i mnogo više o njima samima. Ovim, zapravo – svi skupa postaju svjesni – problemi ne zastarijevaju, ne rješavaju se bježanjem i prečicama – život je nešto što se postepeno uči i služi da se njime udahne punim plućima, nikako Instant (kako je originalni naziv drame po kojoj smo napisali scenario).

Isto tako – jedan od “junaka” ovog filma je i grad Podgorica, u transformaciji iz starog u novo, iz provincije u nešto što poprima obrise velikog grada, grada koji je nesiguran u sopstvene vrijednosti ali siguran da se mora ići dalje, sa nizom svojih specifičnosti, urbanih mitova, koji do sada nisu ispričani na kinematografski način.

Vrijedno je spomenuti – sa svojim saradnicima već sam, sa određenim uspjehom koji ima svoja mjerila, pozitivnim kritikama i lijepim uspjehom na blagajni, postavio pozorišnu predstavu po ovom tekstu i u adaptaciji upravo Milice Piletić (Gradsko pozorište Podgorica, sezona 2008/09